3 Türk Sirketi Ilk 50'de

3 Türk Sirketi Ilk 50'de


The Boston Consulting Group'un yaptığı “Yerel Dinamolar – Gelişmekte Olan Pazarlarda Yerel Oyuncular Nasıl Kazanıyor?” araştırmasına göre yerel şirketler, küresel devleri geride bırakıyor. Türkiye’den Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki de raporda yer alıyor.


DIŞ HABERLER - Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firması The Boston Consulting Group (BCG), “Yerel Dinamolar – Gelişmekte Olan Pazarlarda Yerel Oyuncular Nasıl Kazanıyor?” adlı araştırmasında yerel şirketlerin, ev sahibi olma avantajlarını doğru ve yenilikçi iş modelleriyle birleştirerek güçlü küresel rakiplerine karşı nasıl üstünlük sağladıklarını ortaya koyuyor. 2008 yılında yapılan ve Harvard Business Review’da yayınlanan araştırmanın devamı niteliğine olan çalışmada Türkiye’nin yanı sıra, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika gibi gelişmekte olan pazarlarda başarı hikâyesi yaratan 50 şirketin incelenmesiyle oluşturuldu. Araştırmada; tüketici ürünleri ve perakende, finansal hizmetler ve üretim sektörleri başta olmak üzere, enerji, sağlık, turizm ve medya gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler yer alırken, Türkiye’den Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki’nin de başarıları çalışmada yer aldı. 


Teknolojiyle gelenekseli birleştiren kazanıyor 

 


Küresel firmaların aksine, araştırmada konu edilen ve örneklenen 50 yerel şirketin, rakiplerini geçerek müşterilerin tercihi olmasında izlediği yol, gelişmekte olan pazarlarda başarılı olmanın anahtarını ortaya koyuyor. Büyüme potansiyeli nedeniyle yatırımlar için en uygun ortamı sunan gelişmekte olan pazarlar aynı zamanda kendilerine has birçok zorluğu da beraberinde getirebiliyor. Bu zorluklara küresel rakiplerinden daha hakim olan ve uygun çözümler üretebilen yerel markalar, mevcut engelleri büyüme yolunda bir avantaja dönüştürebiliyor. 

Türk dinamoların sırrı inovasyon, yaygın dağıtım, müşteri çözümleri 


Araştırmada, Türkiye’den Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki de yerel dinamo listesinde kendilerine yer buldular. Abdi İbrahim, Ar&Ge alanındaki yatırımları ve yeniliğe verdiği önem nedeniyle teknolojik yenilikçilik alanında bir başarı hikâyesi olarak sunuluyor. BİM ise listede yaygın ve hızlı bir ağ ile hizmet sunma konusundaki başarısı ile ön plana çıkarılıyor. BİM’in 1995’te 21 olan mağaza sayısının 20 sene içerisinde 4 bine çıkmış olması ve bu süreçte gıda perakendeciliği sektöründe yaptığı çalışmalar başarı hikayesi olarak sunuluyor. Ayrıca BİM’in, modern ticaretin halen gelişmiş pazarlara göre düşük seviyelerde olduğu Türkiye’de küresel rakiplerinin arasından sıyrılarak Türkiye’nin The Boston Consulting Group yaptığı araştırma ile gelişmekte olan pazarlarda yerel dinamoların başarı sırrını ortaya koydu. Rapora göre yerel şirketler, küresel devleri geride bırakıyor. Türkiye’den Abdi İbrahim, BİM ve LC Waikiki de raporda yer alıyor. Dünyanın yerel yıldızları çok ulusluları zorluyor 50 yerel şirket rakiplerine fark attı 50 Yerel Dinamo, geçen yıllar içerisinde dünya standartlarının üzerinde bir gelişme gösterdi. Bu şirketler 2009 ve 2013 yılları arasında ortalama olarak yıllık yüzde 19 oranında büyürken bu şirketler gösterdikleri performansla hisse değerlerini de rakiplerinin çok üzerinde bir oranla arttırdı. en büyük gıda perakendecisi olduğu vurgulanıyor. BCG’nin çalışmasında yer alan diğer Türk şirketi LC Waikiki ise pazarın koşullarını anlamak ve müşteriye uygun çözümler sunmak konusundaki başarısı ile öne çıkıyor. LC Waikiki’nin, güçlü küresel rakiplerin bulunduğu giyim sektöründe kendisini Türk müşterisinin beğenisine hitap eden ve uygun fiyatlı bir aile markası olarak konumlandırması ve ürünlerinin de bu konumlandırma ile paralel olarak her tip müşteriye hitap etmesi başarı nedeni olarak ortaya konuyor. 

BCG’nin araştırmasına göre, yerel dinamoların başarı hikâyelerinde 6 başarı faktörü öne çıkıyor: 

• Yerel dinamolar, müşteri profilini iyi tanıyarak ihtiyaçları ve istekleri doğru belirlemesi ve kültürel alışkanlıklar doğrultusunda doğru fiyatlandırmayla yüksek müşteri memnuniyeti yakalayabiliyorlar. 

• Dünyada 2018 yılına kadar 1 milyar internet kullanıcısı olacağı öngörülürken, aktif kullanılan mobil aygıt sayısının 5 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Giderek dijitalleşen dünyada yerel dinamolar başarılı olabilmek için mobil ve internet teknolojilerini geleneksel müşterileri ile farklı kanallarda buluşmak ve altyapı kısıtlarını ortadan kaldıracak iş modelleri oluşturmak için kullanıyorlar. 

• Yerel dinamolar, başarılı olmak için hizmet verdiği bölgedeki her noktaya etkin şekilde ulaşıp en hızlı sürede hizmeti verme yetkinliğine sahipler. 

• Hızla büyümesinin yanı sıra teknik, lojistik, teknolojik ve alt yapısal zorluklara da sahip olabilen gelişmekte olan pazarlarda yerel dinamolar oluşturdukları yaratıcı iş modelleriyle engelleri avantaja dönüştürmeyi başarıyorlar. 

• Yerel dinamoların başarılı olmak için potansiyeli yüksek yöneticileri bünyesine kattığı ve çalışanlarına doğru eğitim verip yetkin işgücüne sahip olduğu gözlemlenmekte. 

• Yenilikçi iş modelleri ve teknolojiler, operasyonel mükemmellik, pazarlama, müşteri hizmetleri gibi alanlarda yetkinliklerini geliştirerek bir adım öne geçiyorlar.


kaynak: http://ihracat.info.tr/3-turk-sirketi-ilk-50-de-15110h


Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc