Suriye’deki çatismalar Türk ihracatini vuruyor (Milliyet)

Suriye’deki çatismalar Türk ihracatini vuruyor (Milliyet)


2011 yılında Türkiye’den Suriye’ye ihracat yüzde 13, ithalat yüzde 12 oranında geriledi. Çatışmaların arttığı ocak ayında ise ihracat yüzde 37, ithalat yüzde 62 oranında düştü

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Güney Kore’de görüştükleri gün Şam’daki Türkiye Büyükelçiliği faaliyetinin durdurulması, Suriye’ye müdahalenin önemli bir göstergesi olarak algılandı. İş dünyası, Suriye’ye yapılacak müdahalenin Türk ekonomisine büyük zarar vereceği görüşünde birleşti.
Euro bölgesindeki krizin derinleşmesinden sonra Türk ihraç ürünleri için daha önemli bir pazar haline gelen
Ortadoğu’da, Arap Baharı’yla birlikte ticari ilişkiler kan kaybetti. Suriye’de iç çatışmaların giderek artmasıyla, ticaret durma noktasına geldi.

Rakamlar moral bozuyor

 
Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’nin Suriye’ye ihracatında 2011 yılında, bir sene öncesine göre yüzde 13 düşüş yaşandı. Buradaki rakam 1 milyar 845 milyon dolardan 1 milyar 611 milyon dolara geldi.
Bakanlık verileri 2011 yılında ithalattaki düşüşün ise yüzde 20’nin üzerinde olduğunu ortaya koydu. 2011’de bu tarafta 663 milyon dolardan 524 milyon dolara düşüş yaşandı. Yıl genelinde yaşanan düşüş sonrası
2012’nin ilk ayında da Suriye ile işler iyi başlamadı. İhracatta 108 milyon dolardan 68 milyon dolara, ithalattaki rakamda da 31 milyon dolardan 8 milyon dolara kadar gelindi. Aylık bazda ihracattaki düşüş yüzde 37’lere gelirken, ithattaki gerileme yüzde 62’leri buldu.

‘Türkiye büyük zarar görür’
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Suriye’ye yapılacak müdahaleden en fazla zararı Türkiye’nin göreceğini söyledi. Aslan, şöyle konuştu: “Suriye’de yaşanan gelişmeler endişe verici. Ne yazık ki fiziki müdahale sinyalleri alıyoruz. Fiziki bir müdahale durumunda en fazla zarar görecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Temennimiz bir an önce olayların sona ermesi ve bölgenin huzura kavuşması yönünde.”

Bütün bölgeyi etkiliyor
Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Suriye’de yaşanan iç karışıklığın sadece Antakya’yı değil tüm bölgeyi etkilediğini vurgulayarak, Suriye’nin, Ortadoğu’ya açılan önemli bir kapı olduğunu söyledi. Gizer, “Ülkedeki karışıklığın bir an evvel son bulmasını bekliyoruz” dedi.

Beş olumsuz faktörden biri
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2012’de ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek 5 faktör arasında Suriye geriliminin artmasını gösterdi.
Hisarcıklıoğlu diğer faktörleri de, “artan enerji bağımlılığı ve yükselen enerji fiyatları, enflasyondaki katılık, yetersiz yurtiçi tasarruf oranı,
Avrupa’daki kriz” olarak sıraladı.

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc