Hal 52 (Heavy Alkid Benzen) olarak beyan edilen malin, Ambarli Gümrük Müdürlügünde 29 Subat tarihli beyannamede “Etil Asetat” olarak beyan edilen malin,toplam 4 özel beyannamede “Etil Asetat” oldugu belirtilen malin, “Bitublast S.B.(Asfalt Maddesi)” olarak beyan edilen ürünlerin gümrük laboratuvarinda yapilan tahlil sonucunda solvent içeren yag oldugunun belirlendi.

Hal 52 (Heavy Alkid Benzen) olarak beyan edilen malin, Ambarli Gümrük Müdürlügünde 29 Subat tarihli beyannamede “Etil Asetat” olarak beyan edilen malin,toplam 4 özel beyannamede “Etil Asetat” oldugu belirtilen malin, “Bitublast S.B.(Asfalt Maddesi)” olarak beyan edilen ürünlerin gümrük laboratuvarinda yapilan tahlil sonucunda solvent içeren yag oldugunun belirlendi.


İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nce düzenlenen 5 ayrı operasyonda, 10 numara yağ yapımında kullanılan 1 milyon 275 bin 894 kilogram solvent içeren yağ ele geçirildi.

Gümrüklenmiş değeri toplam 8 milyon 90 bin 181 lira değerinde olan kaçak yağlarla ilgili olarak 23 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta, ocak ayından bu yana 5 operasyon gerçekleştirdiklerini belirtti.

Usta, Ambarlı Gümrük Müdürlüğünce tescilli 20 Ocak tarihli beyannameye kayden 640 varil toplam 118 ton 400 kilogram ağırlığında Hal 52 (Heavy Alkid Benzen) olarak beyan edilen malın gümrük laboratuvarında tahlil edildiğini dile getirdi.

Tahlil sonucu ürünün solvent içeren “petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, orta yağlar” olduğunun tespit edildiğini kaydeden Usta, el konulan malın gümrüklenmiş değerinin 728 bin 964,80 lira olduğunu bildirdi.

Usta, Ambarlı Gümrük Müdürlüğünde 29 Şubat tarihli beyannamede “Etil Asetat” olarak beyan edilen 808 varil, toplam 145 ton 440 kilogram ürünün gümrük laboratuvarında tahlil edildiğini belirtti.

Yapılan tahlil sonucunda, söz konusu ürünün solvent içeren yağ olduğunun belirlendiğini anlatan Usta, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ekiplerince el konulan malın gümrüklenmiş değerinin 974 bin 478,32 lira olduğunu ifade etti.

Usta, 29 Şubat ve 6 Mart tarihli toplam 4 özel beyannamede “Etil Asetat” olduğu belirtilen 3 bin 88 varil, toplam 561 ton 479,68 kilogram üründen alınan numunelerin de, gümrük laboratuvarında yapılan tahlil sonucunda solvent içeren yağ olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.

Malın gümrüklenmiş değerinin 3 milyon 762 bin 30,89 lira olduğunu vurgulayan Usta, ürüne el konulduğunu söyledi.

Usta, Ambarlı Gümrük Müdürlüğünce bir firma adına tescilli 15 Mart tarihli serbest dolaşıma giriş beyannamesinde içeriği “Bıtublast S.B.(Asfalt Maddesi)” olarak beyan edilen ürünün ise gümrük laboratuvarında yapılan tahlil sonucunda solvent içeren yağ olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Usta, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından el konulan malın gümrüklenmiş değerinin 265 bin 850,76 lira olduğunu belirtti.

Yılbaşından bu yana yapılan son operasyonun ise Ambarlı Gümrük Müdürlüğü'nce tescilli 19 Mart tarihli özel beyana kayden bin 952 varil, toplam 413 ton 564 kilogram “Etil Asetat, Imo Class 3 ve Un No 1300” olduğu beyan edilen mallara yönelik gerçekleştirildiğini anlatan Usta, bu ürünlerin laboratuvar tahlili sonucunda solvent içeren yağ olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Usta, el konulan malın gümrüklenmiş değerinin 2 milyon 358 bin 856,52 lira olduğunu bildirdi.

Toplam 1 milyon 275 bin 894 kilogram

Yapılan operasyonlarda ele geçirilen kaçak ürünlerle ilgili toplam 23 kişi hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu dile getiren Usta, “Yapılan operasyonlar sonucunda el konulan toplam 1 milyon 275 bin 894 kilogram yağın gümrüklenmiş değerleri toplamı 8 milyon 90 bin 181 liradır” dedi.

Kaçak ürünlere ilişkin bilgi veren Usta, “Kimyasal madde ithalat beyanında bulunan ithalatçılar, içine kimyasal maddeler katılan solvent getiriyorlar. Solventin hammadde olarak getirilmesi ÖTV'den dolayı çok yüksek maliyete neden olduğundan bu yönteme başvuruyorlar. İnceltici olarak kullanılan solvent, piyasada serbest dolaşımdaki madeni yağlarla birleştirildiğinde kamyoncuların ve nakliyecilerin kullandığı 'on numara' denilen yakıt meydana geliyor. Böylece kanuni olarak yasak bir akaryakıt türü ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Tevfik Usta, yurt dışından getirilen benzer ürünlerin gümrük laboratuvarında tahlillerini sürdüreceklerini, bu yolla yapılan kaçakçılığa imkan vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

 
kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20959984.asp

 

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc