PETKİM BAŞVURDU, TİCARET BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ: ABD VE ALMANYA MENŞELİ PVC İTHALATINA DAMPİNG İNCELEMESİ

PETKİM BAŞVURDU, TİCARET BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ: ABD VE ALMANYA MENŞELİ PVC İTHALATINA DAMPİNG İNCELEMESİ


 Ticaret Bakanlığı, ABD ve Almanya menşeli yalnız süspansiyon tipi polivinil klorür (PVC-S) ithalatına yönelik uygulanan dampinge karşı önlemlerin devam edip etmeyeceğinin belirlenmesi amacıyla Nihai Gözden Geçirme Soruşturması (NGGS) başlattı. Karar, 3 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2026/25) ile yürürlüğe girdi.

Soruşturma, 3904.10.00.00.19 GTİP numarası altında yer alan yalnız süspansiyon tipi polivinil klorür (PVC-S) ürününü kapsıyor. Başvuru, yerli üretici Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan ön incelemede, mevcut dampinge karşı önlemlerin kaldırılması halinde dampingin ve yerli üretim dalında oluşan zararın devam etmesi veya yeniden ortaya çıkmasının muhtemel olduğuna ilişkin yeterli bilgi ve belgelerin bulunduğu değerlendirilerek soruşturma açılmasına karar verildi.

Hâlihazırda ABD ve Almanya menşeli PVC-S ithalatında CIF bedelin %7,93'ü oranında dampinge karşı kesin önlem uygulanıyor. Tebliğ uyarınca, yürürlükte bulunan bu önlem soruşturma sonuçlanıncaya kadar uygulanmaya devam edecek.

Soruşturma kapsamında ihracatçılar, üreticiler, ithalatçılar ve diğer ilgili taraflar, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne soru formlarını ve görüşlerini iletebilecek. Bildirim yapılan taraflar için cevap verme süresi 37 gün olarak belirlendi. Bildirim alamayan ilgili taraflar da aynı süre içinde görüş ve bilgi sunabilecek.

PVC-S; plastik boru, pencere profilleri, kablo, ambalaj, yapı malzemeleri ve birçok sanayi kolunda temel hammadde olarak kullanılıyor. Bu nedenle soruşturmanın sonucu yalnızca PVC ithalatçılarını değil, plastik işleme sanayisini ve üretim maliyetlerini de doğrudan etkileyebilecek.

Uzmanlar, soruşturma sonucunda mevcut önlemlerin devam ettirilmesi, değiştirilmesi veya kaldırılması yönünde karar verilebileceğini, ithalatçı firmaların ise süreç boyunca maliyet planlamalarını ve tedarik stratejilerini yakından gözden geçirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Sosyal medyada paylaşın


Facebookta Paylaş | Tweetle

Copyright © Uğurlu Gümrükleme 2018.

  by: Design ilhanc